Upoznajte Biograd

Grad Biograd na Moru poznati je turistički, ali i nautički centar koji se smjestio u samom srcu Jadranske obale. Sjednete li u jedan od brojnih restorana i kafića na rivi imat ćete pogled na jedan od najslikovitijih tjesnaca – Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti. A nađete li se na rivi u vremenu zalaska sunca, to je poseban prizor koji svakako treba ovjekovječiti fotografijom. S obzirom na dvije moderne marine koje se nalaze u samom centru mjesta, turistička sezona traje cijelu godinu pa je Biograd dobro posjetiti u bilo koje doba godine.

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom 10. stoljeća, dok je u 11. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti biogradskog prostora pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju gdje je stalna postava kulturno povijesne zbirke `Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća`. Jedinstvena je to zbirka na Jadranu u kojoj se čuva preko 10 000 predmeta izvađenih iz mletačkog broda u 16. stoljeću potopljenog kod otočića Gnalić u Pašmanskom kanalu.

Biograd je relativno mali grad, ali apsolutno bogat poviješću iz koje zrcale kršćanske sakralne građevine, Župna crkva Sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (13. st.), crkva Sv. Roka (16.st.). Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika Sv. Ivana (11. st. ) preživjela mletačko rušenje Biograda u godini 1125., ali zato na obližnjem Pašmanu još stoji 800 godina star benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana (1128. god.) i franjevački samostan Sv. Dujma iz 16. st.

Budući da je grad pozicioniran na sredini jadranske obale, idealna je polazišna točka za istraživanje bližih okruženja, ali i udaljenijih destinacija duž čitave obale. U neposrednoj blizini nalazi se pet nacionalnih parkova – Kornati, Krka, Paklenica, Sjeverni Velebit i Plitvička jezera te dva parka prirode, a to su Vransko jezero i Telašćica. Nemojte propustiti otkriti sve prirodne ljepote koje Biograd okružuju. Nedaleko grada nalaze se i gradovi Zadar, Nin i Šibenik koje se svakako isplati posjetiti i istražiti njihovu bogatu povijest i znamenitosti koje se tamo nalaze.

Biograd je i vrlo zanimljiva destinacija za bicikliste. Za one koji su spremni na duže i zahtjevnije pothvate tu je biciklistička staza oko Vranskog jezera duga oko 35 km. Put je to kojim možete doći do vidikovca Kamenjak s kojeg se pruža nezaboravan pogled na čitavi arhipelag. Druga opcija je biciklistička staza na otoku Pašmanu.

Svojom pozicijom biogradski arhipelag idealan je za jedrenje pa se tako Biograd može pohvaliti najvećim regatnim kalendarom u Hrvatskoj, ali i šire.

Ljubitelji sportsko rekreativnog ribolova, bilo slatkovodnog ili morskog naći će odličnu lokaciju za bavljenje svojim hobijem. Vransko jezero je samo nekoliko kilometara od Biograda te je idealno za ribolov, a zbog velikog  broja raznovrsnih ptica super je mjesto i za one koji vole birdwatching.

Svoje mjesto pod suncem će naći i ronioci jer je akvatorij oko grada Biograda pravo mjesto za sve ljubitelje ronjenja – profesionalce, ali i za one koji tek žele napraviti prve korake u istraživanju morskih dubina. Ukoliko netko ne želi roniti, ljepote podmorja se mogu istražiti i polupodmornicom.

Grad nudi pregršt sportskih i rekreativnih sadržaja. U borovoj šumi u blizini plaže Soline  nalazi se teniski centar. U neposrednoj blizini nalaze se tereni za mali nogomet, košarku, rukomet, boćanje, odbojku na pijesku – za svakoga po nešto.

U blizini se nalazi se i konjički klub koji nudi rekreativno i terapijsko jahanje te jahačke izlete.

Za one koji se vole odmarati na plaži, dobro je napomenuti da sve gradske plaže krase Plave zastave (simbol očuvanih i ekoloških plaža). Smještene su u prekrasnoj borovoj šumi, a sa samim centrom povezane su šetnicom. Za one koji se na plaži vole rekreirati i zabaviti – može se iznajmiti vodeni skuter, čamac, kanu ili pedalina. Oni malo hrabriji i zaljubljenici u adrenalinske sportove mogu isprobati let padobranom iznad vode, skijanje na vodi ili surfing. Na bazenu Ilirija može se zaigrati vaterpolo ili se uključiti u školu plivanja.

Mnogi bi se  složili da je kupanje u moru  i šetnja uz more wellness sam po sebi, međutim ako želite posebne tretmane na plažama Soline i Dražica dostupni su tretmani masaže, dok u hotelima Ilirija, In i Adria imate kompletnu wellness ponudu.  U svakom slučaju izbora zaista ima jako puno i jedno je sigurno –  svatko može pronaći nešto za sebe.